Restauracja jak restauracja? Otóż nie!
Całe grono pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: uczestnicy Warsztatów Terapii Zawodowej i absolwenci naszej szkoły.
Wycieczkę zorganizowała nauczycielka doradca zawodowy zwracając uwagę na dwa ważne aspekty.
Po pierwsze: właścicielka „Manufaktury Smakowitości” pani Beata Olszewska założyła „Fundację Zawodowo Pomagamy” po wielu latach doświadczenia w pracy z osobami niepełnosprawnymi. Nadal pracuje jako nauczyciel oraz pedagog szkolny.
Stworzyła miejsca pracy na trudnym rynku, szczególnie dla osób niepełnosprawnych.
Drugim aspektem jest realizacja swoich marzeń – prowadzenie restauracji a także zajmowanie się działaniami wykorzystując swe talenty: przedsiębiorczość, samodzielność w podejmowaniu decyzji, a także fakt, że bardzo lubi gotować i piec ciasta.
Nasi wolontariusze wraz z nauczycielami opiekunami zostali poczęstowani drożdżowym ciastem ze śliwkami i herbatą owocową oraz kawą Latte.
Uczniowie zadawali różnorodne pytania dotyczące pracy w restauracji, szczególnie byli zainteresowani jak są postrzegani przez pełnosprawnych rówieśników i klientów.
Zwiedziliśmy zaplecze restauracji czyli pomieszczenia kuchenne i socjalne. Mogliśmy przyjrzeć się wyposażeniu stanowisk pracy, wolontariusze zwrócili uwagę na obecny porządek i czystość w tych pomieszczeniach.
Uczestnicy wycieczki zawodoznawczej byli zadowoleni z jej przebiegu, oprócz wiedzy zdobyli informacje o możliwościach zawodowych po zakończeniu nauki w szkole.
Dziękujemy Pani Beacie Olszewskiej za udane spotkanie. Zaproszenie do galerii.
Opis i zdjęcia;
Dorota Porwoł